Adres mailowy: abartosiewicz@ur.edu.pl, sjarmakiewicz@ur.edu.pl
Strona internetowa:
Profile w mediach społecznościowych:
Facebook – https://www.facebook.com/kolonaukowedietetykow/?locale=pl_PL
Instagram – https://www.instagram.com/kolo_naukowe_dietetykow_ur/
Adres siedziby: INSTYTUT NAUK O ZDROWIU, ul. Warzywna 1a, bud G5, 35-310 Rzeszów
Aktualny Zarząd:
Prezes: Klaudia Nawrot
Wiceprezes: Aleksandra Pieniążek
Skarbnik: Sylwia Sońska
Opiekun Koła:
prof. n. med. dr hab. Artur Mazur, dr Edyta Łuszczki, dr hab. inż. Katarzyna Dereń, dr inż. Grzegorz Sobek, dr Aneta Sokal, dr Sara Jarmakiewicz-Czaja, dr Anna Bartosiewicz, mgr Magdalena Zieliński, dr n. chem. inż. Agnieszka Ewa Stępień, dr n. o zdr. inż. Ewelina Polak
Historia działalności Koła:
Studenckie Koło Naukowe Dietetyków UR działa przy Kolegium Nauk Medycznych Uniwersytetu Rzeszowskiego od 2013 roku. W życiu Koła uczestniczą studenci wszystkich roczników kierunku dietetyka, jak również studenci innych kierunków Uczelni, interesujący się żywieniem i badaniami naukowymi w obrębie tej dziedziny.
W poprzednich latach Członkowie Koła zrealizowali takie projekty, jak: „Gotuj z Dietetykiem” i „Gotuj z Dietetykiem – Wersja Świąteczna”
Profil Koła Naukowego oraz oferta:
Celem Koła jest rozwój zainteresowań studentów kierunku Dietetyka poprzez zarówno działania edukacyjne, jak i pracę badawczą i przygotowywanie publikacji naukowych. Koło prowadzi badania w zakresie: oceny zachowań i nawyków żywieniowych różnych grup populacyjnych, problemu otyłości wśród dzieci, młodzieży i osób dorosłych, żywienia w chorobach endokrynologicznych, metabolicznych i autoimmunologicznych, czy wpływu wybranych składników odżywczych na płodność kobiet i mężczyzn.
Członkowie i członkinie koła prowadzą badania i projekty badawcze we współpracy z pracownikami naukowymi Kolegium. Prowadzą także cykliczne audycje w studenckim Radiu Fenix.fm, których tematyka dotyczy propagowania zdrowych nawyków żywieniowych oraz aktywności fizycznej.
Osoby należące do koła są również zaangażowani w edukację żywieniową dla dzieci i młodzieży, w formie wykładów i prelekcji w szkołach podstawowych i przedszkolach. Do tego należy dodać absolutnie podstawową działalność, czyli czynni i bierny udział w sympozjach i konferencjach naukowych.
Obok tego studenci biorą udział w licznych wydarzeniach, które promują zdrowy styl życia m.in.:Interaktywny Piknik Wiedzy, Dzień Diagnostyki, Festiwal Nauki, Festiwal Zdrowia, Mały Uniwersytet Rzeszowski, Projekt Kids (warsztaty dla dzieci z cukrzycą), Food Revolution Day.
Oferta w punktach (streszczenie informacji):
Oferta zewnętrzna: organizowanie projektów promocyjnych (W poprzednich latach Członkowie Koła zrealizowali takie projekty, jak: „Gotuj z Dietetykiem” i „Gotuj z Dietetykiem – Wersja Świąteczna”), projekty edukacyjne dla dzieci, wykłady i prelekcje z zakresu dietetyki w szkołach podstawowych i przedszkolach, organizowanie konferencji.
Oferta wewnętrzna (dla członków Koła): możliwość udziału w audycjach Radia Fenix.fm, udział w projektach badawczych, udział w konferencjach naukowych